Gdje Budim ljubi Peštu….

…na lijepom plavom Dunavu. Budimpešta – prijestolnica jedne od najvećih europskih rijeka. Grad prepun znamenitosti u koji se svaki puta opet iznova vraćamo. No po čemu je Budimpešta najpoznatija? Je li je to fini kolač u slavnoj slastičarnici Gerbaud na trgu Vorosmarty, jedan od najljepših europskih trgova – slavni Trg Heroja, ili pak prekrasna budimska utvrda s Ribarskim bastionom koji kao da izvire iz neke od bajki braće Grimm?

U ovom tekstu ćemo se osvrnuti na ono bez čega ovog grada ne bi ni bilo, na poveznicu između dva grada, Budima i Pešte koji su danas spojeni u ovaj jedinstveni grad na Dunavu. Mjesto gdje BUDIM LJUBI PEŠTU. To su budimpeštanski mostovi. Ima ih 9, a svaki od njih ima neku svoju legendu ili mit.

Lančani most – Széchenyi Lánchíd

Most koji je ime dobio po svojem graditelju, grofu István Széchenyiu te je prvi koji je povezao Budim i Peštu. Grof Széchenyi, saznao je da mu je otac umro u Beču. S obzirom da se to dogodilo u prosincu, zima je bila jaka i most je bio zatvoren. To je oduljilo polazak za čitavih tjedan dana i grof je obećao sagraditi stalni most, bez obzira na cijenu.

lanchid

 

Jedna od priča koja je vezana za ovaj most kaže ovako: Navodno je grof prije otvaranja mosta izjavio da će se baciti u Dunav ako neko nađe grešku na mostu.

Neki kažu da je jedan dječak skakutao oko statua lavova i rekao kako oni nemaju jezik, dok drugi tvrde da je Ištvanova kćerka primijetila da lavovi nemaju jezik. Ištvan je naredio da mu donesu ljestve, popeo se i vidio da lavovi stvarno nemaju jezik. Nakon toga se bacio u Dunav.

 

 

 

 

Elizabetin most – Erzsébet híd

Erzsebet_hid

Ovo je treći najnoviji i danas najdominantniji most na rijeci Dunav. Most nosi ime po jednoj od najpoznatijih austrougarskih kraljica – kraljici Sisi. Kako je kraljica bila veliki zaljubljenik u Budimpeštu te je često financirala izgradnju budimpeštanskih znamenitosti, red je bio da i ona ima most koji nosi njeno ime.

Ovo je jedini most koji nije vjerna kopija svoga prethodnika, sa svojih šest prometnih traka spaja dvije dunavske obale posljednjih pedeset godina. Ovaj je most potpuno srušen u Drugom svjetskom ratu. Nakon rata most je obnovljen te je vizual mosta koji je tada napravljen ono što imamo i danas.

 

 

Margitin most – Margit híd

margit hid

Ovaj most dobio je ime po legendarnoj kćerki Bele IV. Po istoj osobi nazvan je i otok u blizini ovog mosta koji je tradicionalno okupljalište mladih u Budimpešti. Sa ovog mosta moguće je doći na Margitin otok, što ovom mostu daje dvostruku funkciju osim samog prelaska iz Budima u Peštu i obratno. Ovo je inače najveći most preko Dunava. Dug je čak 647 metara. Također je srušen u Drugom svjetskom ratu i iznova građen.

 

 

Most Slobode – Szabadság híd

szabadag hid

 

Ovo je najjužniji prohodni most u Budimpešti koji ide preko Dunava. Povezuje trg Fővám na kojem se nalazi i najveća Budimpeštanska tržnica sa brdom Gellert i hotelom Gellert. Most je promijenio ime te se nekada nazivao Ferenc József híd. Zanimljivost za ovaj most je da ga ponekad nazivaju i mostom samoubojica, s obzirom da se najviše samoubojstva dogodilo upravo na ovom mostu.

 

 

 

Ova 4 mosta najbitnija su za samu Budimpeštu. Od ostalih mostova spomenuti ćemo mostove Árpád híd, Petőfi híd i Rákóczi híd. Ovi mostovi nemaju bitnu funkciju kao i 4 gore navedena mosta, koja spajaju sam centar Budima sa Peštom.

SVE PONUDE PUTOLOVCA PUTOVANJA ZA BUDIMPEŠTU POGLEDAJTE OVDJE


Naravno, za sve upite, tu smo na telefonu 01/7980-660 ili mailu info@putolovac.hr.

Vaš Putolovac Putovanja Team