Predstavljamo destinacije: Budimpešta

Budimpešta je glavni grad Mađarske te isto tako glavni politički, industrijski, trgovački i prometni centar zemlje. Danas broji oko 1,7 milijuna stanovnika. Postala je jedinstveni grad 1873. godine spajanjem Budima i Starog Budima na desnoj obali Dunava s Peštom na lijevoj (istočnoj) obali.

Budimpešta je danas omiljena destinacija hrvatskih putnika. Grad vrhunske kuhinje, pristojnih cijena i predivne arhitekture kojoj se možemo vraćati i vraćati.

Koliko dana je potrebno za obići Budimpeštu? Ovo je pitanje koje nam naši putnici najčešće postavljaju. Odgovor vam ne možemo dati. Svaki posjet Budimpešti otvara nove vidike i otkriva nove skrivene kutke grada koje niste stigli vidjeti prethodni put.

Ukoliko putujete s Putolovcem Putovanja, možemo vam obećati da će se naši vodiči potruditi pokazati vam čim je više moguće od ove dunavske prijestolnice, odabrali vi jednodnevno, dvodnevno ili trodnevno putovanje.

Budimpešta kakvu je danas znamo je izgrađena 1896 godine. Broj 96 je broj koji ćete najčešće puta čuti prilikom dolaska u Budimpeštu. Te 1896. godine održana je obljetnica 1000 godina od nastanka mađarske države te je većina građevina sagrađena za taj milenijski projekt. Tako je dominantni budimpeštanski parlament visok 96 metara, kao i bazilika. Ova dva zdanja dominiraju gradom.

Budimpešta je na prvi pogled svakako slična Zagrebu, s mnoštvom kupola, međutim pokušaj graditelja 19. stoljeća bio je da Budimpeštu približi Parizu, te se na nekoliko mjesta može vidjeti pokušaj tzv. kružne gradnje gdje se kvartovi kružno naslanjaju jedan na drugog.

Kako je Budimpešta podijeljena na dva dijela, Budimski i Peštanski dio, krenuti ćemo od najviše točke gdje se pruža pogled na cijelu Budimpeštu. Ta se točka nalazi na budimskoj strani, na Gellertovom brdu, nazvanom po pioniru pokrštavanja u Mađarskoj. Na vrhu brda nalazi se Citadela koju su izgradili Austrijski generali, i koja simbolizira simbol nadmoći Austrijanaca nad Mađarima za vrijeme postojanja Austro-Ugarske države. Upravo ova činjenica Citadelu čini za Mađare „najmrskijim“ spomenikom u samoj Budimpešti. Uz samu Citadelu nalazi se i spomenik Oslobođenju, 14 metara visoki spomenik podignut u čast oslobođenja Budimpešte od nacista. Ovo je idealno mjesto „ za fotkanje “ svih budimpeštanskih znamenitosti. Iskusite prekrasan pogled na najljepše mostove, Parlament, Baziliku i Budimsku utvrdu.

Budimski dvorac je uz Parlament najimpozantnije zdanje same Budimpešte te dominira vidikovcima sa svim strana grada. To je dvorski kompleks mađarskih kraljeva u Budimpešti, čiji prvi dijelovi potječu iz 1265. godine. Nalazi se na južnom vrhu Dvorskog brda i okružen je dijelom grada koji je poznat kao Dvorski distrikt koji je poznat po svojim stambenim i javnim građevinama iz srednjeg vijeka, baroka i 19. stoljeća. U dvorcu se nalazi Mađarska nacionalna galerija, Muzej povijesti Budimpešte, te zatvorena dvorišta i terasa koja ga povezuje s Ribarskim bastionom te crkvom Matijaša Korvina. Sa jednog od 7 tornjeva Ribarskog bastiona moguće je „ baciti“ pogled preko Dunava na povijesno središte Pešte.

Budimski dvorac s okolicom, obala Dunava, Andraševa avenija s Trgom heroja i Milenijska podzemna željeznica (najstarija u kontinentalnom dijelu Europe) UNESCO-va su svjetska baština u Budimpešti.

Najpoznatiji od mostova su svakako Elizabetin most, nazvan po poznatoj kraljici Sisi, te Lančani ili Széchenyi most koji je ime dobio po svojem graditelju, grofu István Széchenyiu. Lančani most jedan je od najprepoznatljivijih budimpeštanskih simbola, a ujedno i prvi stalni most između Budima i Pešte. Naime, ta dva dijela današnjeg glavnog mađarskog grada stoljećima su bila povezana samo pontonskim mostom.

Priča o nastanku ideje za gradnju Lančanog mosta pomalo je neobična. Grof István Széchenyi, saznao je da mu je otac umro u Beču. S obzirom da se to dogodilo u prosincu, zima je bila jaka i most je bio zatvoren. To je oduljilo polazak za čitavih tjedan dana i grof je obećao sagraditi stalni most, bez obzira na cijenu.

Radovi su krenuli 22 godine kasnije, 1842., a potrajali su sedam godina. Most je na neki način potaknuo ujedinjenje Budima i Pešte, do kojeg je konačno došlo 1873. godine. Ujedno je bio i simbol jačanja grada, njegova rasta, kako u veličini, tako i moći. Budimpešta je ušla u svoje drugo zlatno doba – doba kulturnog, ekonomskog i intelektualnog procvata!

Jedna od priča koja je vezana za ovaj most kaže ovako: Navodno je grof prije otvaranja mosta izjavio da će se baciti u Dunav ako neko nađe grešku na mostu. Neki kažu da je jedan dječak skakutao oko statua lavova i rekao kako oni nemaju jezik, dok drugi tvrde da je Ištvanova kćerka primijetila da lavovi nemaju jezik. Ištvan je naredio da mu donesu ljestve, popeo se i vidio da lavovi stvarno nemaju jezik. Nakon toga se bacio u Dunav.

Spuštajući se u grad preko jednog od ovih mostova dolazimo u Peštanski dio, gdje se odmah susrećemo sa glavnom shopping ulicom u Budimpešti, ulicom Vaci. Ulica je prepuna suvenirnica i dućančića, kao i restorana, te je svakako centar turističkog događanja u Budimpešti. Na jednom kraju ulice nalazi se stara budimpeštanska tržnica dok na drugom kraju ulice dolazimo na centralni trg Vorosmarty. Ovdje se nalazi najstarija slastičarnica u Budimpešti, Gebaud. Malo je skupa, ali svakako sugeriramo probati neke od slastica koje su bile omiljene još za vrijeme monarhije. Svakako sugerirano poznati pub FOR SALE, gdje možete ostaviti poruku napisanu na papiriću te je zapiknuti u zid. Usput možete pojesti kikirikija koliko vas je volja, i bacati otpatke na pod!

Vozeći se ulicom Franje Rákóczija prolazimo pokraj prvog od dva velika željeznička kolodvora – zapadni kolodvor Keleti. Ovaj kolodvor je konstruirala istra tvrtka koja je gradila i Eiffelov toranj.

Iza samog kolodvora Keleti nalazi se i veliki Arena centar, shopping meka za sve ljubitelje kupovine. Na krovu arene nalazi se i otvoreno klizalište. U blizini Arene su i stadion nazvan po najvećem mađarskom nogometašu svih vremena, Ferencu Puskasu te dvorana Laszlo Papp u kojoj je Cibona 1986. godine osvojila naslov prvaka Europe.

Znamenitost Budimpešte je svakako i jedan od najljepših trgova Europe, znameniti trg heroja. Na njemu se nalazi spomenik Arhanđelu Gabrijeli te 14 velikih mađarskih kraljeva i nacionalnih junaka.

Svakako sugeriramo odmor u najpoznatijem parku Budimpešte, Varosliget koji se nalazi tik do trga Heroja, gdje možete uživati u pogledu na prekrasni dvorac Vajda Hunjad koji je izgrađen kao replika istog takvog dvorca koji se nalazi u Transilvaniji.

Najbolji način za vidjeti Budimpeštu je svakako sa rijeke Dunav. Uz samu obalu nalazi se nekoliko brodarskih kompanija gdje možete iznajmiti krstarenje Dunavom te uz glazbu i atmosferu stare monarhije oploviti najpoznatije gradske znamenitosti.

Budimepešta je svakako grad kojeg se nikada nećete zasititi te ćete iznova pronalaziti motivaciju i vraćati se ovoj prekrasnoj kraljici Dunava.

SVE PONUDE PUTOLOVCA PUTOVANJA ZA BUDIMPEŠTU POGLEDAJTE OVDJE


Naravno, za sve upite, tu smo na telefonu 01/7980-660 ili mailu info@putolovac.hr.

Vaš Putolovac Putovanja Team