Bologna i Emilia Romagna – gurmanska prijestolnica Italije: 2 dana

Već od 629
2 dana Autobus ZG, RI, KA Hotel 3/4* Već od 629 Kn 729 Kn  Prijavi se!

PROGRAM PUTOVANJA

1.dan ZAGREB, RIJEKA, MODENA, BOLOGNA

Polazak autobusa u 4h s Autobusnog kolodvora Zagreb. Vožnja preko Slovenije i Italije s kraćim stajanjima na putu prema Emilia Romagni, neokrunjenoj prijestolnici talijanskog kulinarstva. Po dolasku u Modenu, razgled grada bogate i burne povijesti još iz doba Etruščana, oduvijek važnog prometnog i gospodarsko središta: Katedrala – Piazza Grande – palača Ducale – palača Comunale… Poslijepodne kraće slobodno vrijeme za vlastite programe. Preporučamo provjeru gastro ponude poznate po jelima od mesa, najviše šunkama i salamama, a Modena se smatra i kolijevkom tortellina. U nekoj od lokalnih tratoria svakako probajte zampone ili cothecino modena, svinjsku kobasicu koja se najčešće jede uz prilog od pire krumpira i graha. Nastavak vožnje do Bologne, sveučilišnog grada. Prijava u hotel i kraći odmor. Odlazimo u razgled centra. Via dell’Indipendenza, glavna ulica sa brojinim kolonadama – Piazza Maggiore – Neptunova fontana – Crkva sv. Petronija – najpoznatiji tornjevi Asinelli i Garisenda kojima su nekada plemićke obitelji pokazivale svoju moć – zgrada Sveučilišta. Gastronomski je dovoljno spomenuti mortadellu, umak Bolognese, lasagne i tagliatelle. Povratak u hotel na individualoj bazi. Noćenje.

2.dan BOLOGNA, FERRARA, RIJEKA, ZAGREB

Doručak. Slobodno vrijeme u Bologni. Uživanje u arkadama nadsvođenim ulicama, starim ciglenim kućama s drvenim krovovima i stupovima, šarenim prozorima, restoranima iza čijih stakala možete vidjeti kako žene ručno, pred vama mijese tijesto za paštu i pripremaju tagliatelle. Mogućnost odlaska na jedan ulični mercato, plac, tržnicu, gdje vladaju ulični prodavači orašastih plodova, paprika, patliđana i ostalih povrtnih čuda. Uživanje u ulici koja krije barove i trgovine pršuta i maslina. Savjetujemo posjet najstarijoj medicinskoj učionici – Teatro anatomico. U popodnevnim satima polazak za Ferraru – jakog povijesnog uporišta moćne obitelji Este čiji je utjecaj sezao i daleko izvan granica Emilije Romagne. Razgled grada: Castello Estense – Katedrala – Gradska Vijećnica. Nastavak putovanja za Zagreb. Dolazak se očekuje u kasnim večernjim ili noćnim satima.

BOLOGNA

Bolognu karakteriziraju tri epiteta – La dotta, La rossa, La grassa – učena, crvena i debela! Ali nemojte misliti da je neki od njih negativan, nasuprot, ističe ono najbolje od ovog starog talijanskog grada!

Epitet “Učena” Vam je imao smisla, naravno asocira na bolonjski proces, osim toga, Bologna je prava užurbana studentska metropola koja je od davnina ostala ista: Alma Mater Studiorum, najstariji univerzitet zapadnog sveta, osnovan 1088.

Nije loš osjećaj biti u amfiteatru i nagađati gdje su sjedili Petrarca i Dante prije nekih 700 godina, a sve to uz predavanja profesora Umberta Eca. Danas je pola stare Bologne zapravo sveučilište: malo-malo pa tokom šetnje nabasat ćete na neki fakultet, a od oko pola miliona ljudi koji tu žive, čak 100.000 su studenti, što iz Italije, što iz ostalih krajeva svijeta. Zahvaljujući tome, ovdje su prepuni kafići, ali isto tako i knjižare na svakom uglu.

Nad Epitetom “Crvena Bologna” ste se možda zamislili, ali kada bacite pogled sa vrha Azinelli kule, jasno je zašto – cigla, crvene fasade, crijepovi – sve je u nijansama crvene, naranđaste i žute boje. Postoji još jedan razlog, koji možda već naslućujete: ovdje je bilo jedno od glavnih uporišta pokreta otpora (italijanskih partizana) tokom Drugog svjetskog rata, a komunistička partija je i nakon rata na gradskim izborima uvijek uvjerljivo pobjeđivala.

Brojne kolonade se nalaze po cijelom gradu pa u Bologni nije potreban kišobran! Hodajući ispod kolonada nećete nigdje pokisnuti jer svugdje imate krov nad glavom. Njima ćete dospijeti do Piazze Maggiore – glavnog gradskog trga i srca grada, sa zgradama iz 13. stoljeća. Smatraju ga jednim od najljepših talijanskih trgova. Krasi ga veličanstvena Duomo, Katedrala sv. Petronia, s grobom Sv. Petronia, zaštitnika Bologne. Unutra je i sunčani sat koji je jedan od najvećih na svijetu. Na podu je označen meridijan, a sunce kroz rupu na stropu pada na taj meridijan i pokazuje određene vremenske zone.

Tko dođe probati ovdašnju hranu shvatit će i zašto je debela. Obroci su ovdje svetinja, povod za druženje i čavrljanje, a termini se strogo poštuju – restorani se pune točno u 13 sati i poslije 20 sati.

Sramota je otići iz Bolonje a ne probati svjetski čuvenu ragu alla bolognese, koji se pripravlja od goveđeg mesa, slanine, mrkve, celera, luka, suhog bijelog vina, mlijeka i, naravno, paradajza. A prije toga tu je najpoznatija bolonjska kobasica – mortadela, koja vuče korijene još iz srednjovjekovnih dana, i kriška parmezana. Naravno, obrok je nepotpun bez čaše vina po kojem je poznata cijela regija… I na kraju, neizostavni desert: torta di riso.

Bitne Napomene

 • Za ovo putovanje potrebna je važeća osobna iskaznica ili putovnica
 • Minimalan broj putnika: 40
 • Rok prijave: Do 7 dana prije puta
 • Organizator zadržava pravo na promjenu redosljeda programa
 • Fakultativni izleti će se održati ukoliko se skupi dovoljan broj zainteresiranih

CIJENA ARANŽMANA UKLJUČUJE:

 • Dvodnevno putovanje u Emilu Romagnu
 • Jednnoćenje u standardnim dvokrevetnim sobama hotela 3/4* u Bologni
 • Prijevoz turističkim autobusom visoke kategorije (klima, TV, video, WC)
 • Licenciranog turističkog pratitelja
 • Sve razglede prema programu u Modeni, Bologni i Ferrari
 • Jamčevno osiguranje, troškove organizacije i realizaciju putovanja

CIJENA ARANŽMANA NE UKLJUČUJE:

 • Ulaznice za pojedine objekte
 • Vlastite troškove
 • Sve što nije navedeno pod „cijena aranžmana uključuje“
 • Boravišna pristrojba: U hotelima u Italiji obavezna te iznosi od cca 2-4 eura po noćenju
 • Nadoplata za jednokrevetnu sobu 200kn
 • Dodatno zdravstveno osiguranje i osiguranje od otkaza putovanja koje možete ugovoriti pozivom na ili na mail info@putolovac.hr

NADOPLATA za odabir posebnog sjedala u autobusu (neobavezno):

 • 1. red – sjedalo 3, 4 –100 kn
 • 2. red – sjedalo 5, 6, 7, 8 –100 kn
 • sjedala iza 2. vrata – 100 kn

VAŽNA NAPOMENA

 • Raspored sjedenja u autobusu sastavlja organizator putovanja prema redoslijedu uplata, agencija garantira posebno sjedalo u autobusu samo u slučaju da se za isto izvrši odgovarajuća nadoplata,
 • Završno pismo vam dostavljamo mailom 48 sati prije putovanja – to je završni dokument potreban za putovanje (sadrži informacije o točnom peronu i vremenu polaska, kontakt i ime pratitelja putovanja, točne brojeve sjedala i sl.),
 • Fakultativnu ponudu (ulaznice, večere i slično) plaćate na licu mjesta pratitelju putovanja u eurima (ili lokalnoj valuti zemlje u koju se putuje) osim ako nije u programu putovanja navedeno plaćanje prije puta,
 • Organizator nije odgovoran za povećanje cijena ulaznica, fakultativnih izleta navedenih u programu na dan formiranja programa,
 • Agencija putovanja ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja.

KORISNE INFORMACIJE

 • U Italiji je pušenje zabranjeno u javnim zatvorenim prostorima, što obuhvaća kafiće, barove, restaurante i klubove. Smije se pušiti u tzv. pušačkim sobama
 • Ručak ili večera u Italiji u prosjeku iznose 10 – 20 eura
 • Cijena pizze u prosjeku iznosi 6,5 -10 eura
 • Cijena kugle sladoleda u prosjeku – 2 eura
 • Pozivni broj za Italiju: 39
 • Napojnice: Usluga servisa i svi porezi uključeni su u račun. Ako ste bili zadovoljni, možete ostaviti napojnicu u visini do 10% iznosa računa

NAČINI PLAĆANJA

 • Gotovina, internet bankarstvo, opće uplatnice ( 30% akontacije prilikom rezervacije, ostatak najkasnije 21 dan prije puta )
 • Kreditne kartice: jednokratno ( American Express, Diners Club, Maestro, Visa, MasterCard, Discover)
 • Kreditne kartice: obročno ( Amex, Diners, Master ZABE na 12 rata )
 • Plaćanje putem webshopa ( zatražiti link za plaćanje prilikom prijave ) – American Express i Diners Club karticama do 6 rata, Master Card i Visa karticama Zagrebačke banke do 12 rata, Ostalim karticama jednokratno
 • KARTIČNO PLAĆANJE MOGUĆE JE ISKLJUČIVO ZA ORIGINALNU CIJENU ARANŽMANA. SVE NADOPLATE POPUT FAKULTATIVNIH IZLETA, IZRADA VIZA ILI AVIO TAKSI PLAĆAJU SE ISKLJUČIVO VIRMANSKI ILI GOTOVINOM. U SLUČAJU KARTIČNOG PLAĆANJA NAVEDENOG KAMATA JE 5%.

*  Upute i opći uvjeti putovanja za turističke aranžmane sastavni su dio programa i ugovora o putovanju. Svojim potpisom na ugovoru o putovanju suglasni ste s navedenim uvjetima, stoga molimo cijenjene putnike da pozorno pročitaju uvjete. Odgovorni organizator: Putolovac d.o.o, OIB: 91320522619, Medarska 69 10000 Zagreb. Poslovnica 1: Tkalčićeva 5 Zagreb, Hrvatska, Identifikacijski kod:  HR-AB-01-080832542Broj police jamčevnog osiguranja: P15 – 020000209 uplaćena kod Generali osiguranja.Molimo da se o rizičnosti putovanja u pojedine zemlje informirate na službenoj stranici Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija RH, http:/www.mvp.hr  Kategorizacija hotela odgovara lokalnoj kategorizaciji u zemlji koju posjećujete. Organizator zadržava pravo promjene redoslijeda realizacije programa. Organizator zadržava pravo promjene hotela u istoj ili višoj kategorizaciji. 

Šifra: 2D 000 BER

Prijavi se!


Obavezna polja
Dodatne informacije
DaNe

Popunite sve podatke i kliknite na pošalji.

Popunjeni obrazac vrijedi kao prijava putovanja, ne kao rezervacija. Prvi slijedeći radni dan, naše će vas kolege kontaktirati radi odgovora na sva željenja pitanja i dogovora o putovanju! Nadamo se da se vidimo na nekom od naših putovanja!