Mezopotamija – Biseri Jugoistočne Turske: 8 dana

Top ponuda Već od 6.190
8 dana Avion Zagreb Hoteli 4* Već od 6.190 Kn 6.490 Kn  Prijavi se!

Mezopotamija – kolijevka civilizacija

Putovanje za prave gurmane i ljubitelje povijesti! Posjetite Jugoistočnu Tursku prvi puta iz Hrvatske!

PROGRAM PUTOVANJA

Vrijednost više: Agencija stručnjak za istočne destinacije! Hoteli 4*!

1.dan ZAGREB – ISTANBUL – MARDIN

Sastanak putnika u zračnoj luci Zagreb dva sata prije polijetanja zrakoplova kod šaltera središnjih informacija. Prijava na let  i polijetanje zrakoplova za Istanbul na liniji TK 01054 Turkish Airlinesa u 09.10 sati uz dolazak u Istanbul predviđen u 12.25 sati. Nastavak leta za Mardin u 15.50 sati na liniji TK 02676 Turkish Airlinesa. Dolazak u Mardin predviđen je u 17.55 sati po lokalnom vremenu. Po dolasku, nakon obavljanja carinskih formalnosti, sastanak s lokalnim vodičem te organizirani transfer do hotela u Mardinu. Prijava i smještaj u hotel. Večera (doplata). Noćenje.

2.dan MARDIN – DARA – DEYRULZAFARAN – MARDIN

Danas nas čeka razgled Mardina uz pratnju vodiča. Stara jezgra Mardina predstavlja bajkovit labirint koji se penje uz brežuljak podno kojeg se razlijeva moćni Tigres – jedna od dviju rijeka Mezopotamije, koje su tisućljećima davale život naprednim ljudskim civilizacijama. Isklesan u smeđem krečnjaku, grad izgleda kao iz Šeherezadinih bajki. Razlog tome je što je kao značajna stanica na Putu svile u Gornjoj Mezopotamiji Mardin oduvijek privlačio trgovce i zanatlije iz čitave Anatolije i Bliskog Istoka, a u gradu su stoljećima dijelili život Turci, Kurdi, Armenci, Arapi i Asiri. Tragovi tog dugog suživota nalaze se na svakom koraku: U osebujnoj arhitekturi, tradicijskim zanatima, lokalnim govorima, bogatoj kuhinji. Uživanje u blagu Mardina započet ćemo s čašicom vrućeg čaja na terasi Šehidiye džamija i Zincirye medresa, s kojih puca divan pogled na čitav grad i na nepreglednu Mezopotamiju. Na našoj ruti naći će se najljepša pošta Turske, smještena u raskošnoj obiteljskoj rezidenciji imućne familije Šahtana – trg Republike s neizbježnim kipom Mustafa Kemal Paše Ataturka – asirijska ortodoksna crkva 40 mučenika iz 4. stoljeća – najljepša džamija, Latifiye, iz 14. stoljeća, te najveća džamija u gradu, Ulu džamija, čiji se minareti vide iz svake točke grada Mardina. Nakon razgleda slijedi slobodno vrijeme u kojem ćete imati prilike istražiti Karavansaraje, bezistene i stari bazare, prepune rukotvorina, uživajući u šalici aromatične prave turske kave. Za ručak ćete imati priliku kušati nešto od čuvene kuhinje Mardina, koja obiluje povrćem, janjetinom i bulgurom. Za Mardin kažu da je prijestolnica turske kuhinje, te možemo samo citirati prosječnog Turčina, koji će na spomen Mardina neminovno uskliknuti: Mardin! Odlično se tamo jede!

Preporuka zaljubljenicima u povijest je svakako posjeta modernom muzej grada Mardina, koji se nalazi u sklopu elegantne vile iz 19. stoljeća, a u kojem je sačuvano arheološko blago nađeno u nalazištima okolice Mardina. Poslijepodne slobodan dan u Mardinu ili fakultativni izlet u Daru i Deyrulzafaran. Popodnevne sate posvetit ćemo nekima od najfascinantnijih lokacija Jugoistočne Turske: Antički grad Dara i Sirijski samostan Deyrulzafaran. Dara će nam otkriti tajne povezanosti Istoka i Zapada na izmaku Antike i početka Srednjeg vijeka. Osnovan početkom 6. stoljeća u Gornjoj Mezopotamiji, na strateški pogodnoj lokaciji koja se nalazila na povijesnom Putu svile, Dara (Anastaziopolis) brzo postaje jedan od najprosperitetnijih gradova regije, kojeg danas zovu Efez Mezopotamije. Impozantni tragovi grada, prekrivaju teritoriju od 9 km2. Obići ćemo gradske zidine – citadelu – grobnice i kuće uklesane u liticama – crkvice – cisterne – mostove – agoru – zatvor… Nakon završetka razgleda lokacije idemo u Deyrulzafaran. To je Sirijski ortodoksni samostan koji je stoljećima poznat i kao Šafranov samostan. Nastao je krajem 5. stoljeća na mjestu gdje se prvobitno nalazio hram Asirijskog boga Shamasha, kojeg su Rimljani pretvorili u citadelu. Od 12. stoljeća pa sve do 1923. godine na tom se mjestu nalazila i rezidencija Sirijskog patrijarha. Povratak u hotel. Večera (doplata). Noćenje.

Mardin

3.dan MARDIN – ŠANLIURFA – DERGAH – GOLBAŠI – GOBEKLI TEPE – HARRAN – ARHEOLOŠKI MUZEJ URFE – ŠANLIURFA

Doručak. Nakon doručka krećemo autobusom prema našoj sljedećoj destinaciji – Šanliurfi, povijesnom gradu Urfa, gradu Proroka. Po dolasku u grad odlazimo uz pratnju vodiča idemo u staru gradsku jezgru u kojoj se brojni tradicionalni restorani natječu ponudom jednog od najpoznatijih i najomiljenijih kebaba u cijeloj Turskoj: Urfa kebab.

Prvo ćemo posjetiti Dergahu – religiozni kompleks u sklopu kojeg se nalazi sveta špilja, a u kojoj se prema predaji rodio prorok Abraham, otac sve tri monoteističke religije. Legenda kaže da je Proroka Abrahama, dok je rušio poganske idole, napao Asirijski kralj Nimrod. Nimrod je žrtvovao Abrahama na lomači, ali je Bog pretvorio vatru u vodu dok je gorući ugljen pretvorio u ribe, te time spasio Abrahama. Lokaciju ovog bilbijskog događaja, Turci danas zovu Gölbaši. Na mjestu s kojeg je Abraham uznesen prema nebu danas stoji prekrasna palača okružena ružama na kojima je prema legendi Abraham uzletio, a neizostavni dio pejzaža su i dva jezera puna svetih riba. Slobodno vrijeme za ručak, te smještaj u hotel. Poslijepodne preporučamo fakultativni izlet Tragovima početaka ljudske civilizacije Gobekli tepe – selo Harran – Arheološki muzej Urfe. Na ovom izletu vratiti ćemo se tisuće godina nazad, sve do početaka ljudske civilizacije uz posjet jednog od najintrigantnijih lokaliteta rane povijesti čovječanstva – Gobekli tepe. Ovaj lokalitet je nastao prije više od 11 500 godina, na kraju kamenog doba, te je ujedno najstarija građevina religioznog karaktera poznata suvremenom čovjeku. Veliki je broj znanstvenika povezao Gobekli tepe s Rajskim vrtom. Da li je moguće da je upravo ovdje na području Plodnog polumjeseca, kojeg su naseljavali stari Sumerani, izumitelji prvog pisma u ljudskoj povijesti, da se baš ovdje čovjek po prvi puta povezao s Bogom? Nakon razgleda lokaliteta idemo u obližnje selo Harran, koje se nalazi na ostacima 5000 godina staroga moćnog grada Harrana. Ovdje već preko 3000 godina ljudi grade tzv. kuće-košnice. To su kuće izgrađene od glinenih opeka i blata, odlično izolirane i zimi i ljeti zbog različitih temperatura koje pogađaju ovo područje. Izlet završavamo posjetom Arheološkog muzeja grada Urfe, jednom od najzanimljivijih po broju izložaka koji se tiču Rimskog perioda na području današnje moderne Turske. Rimski mozaici koji se ovdje čuvaju poznati su diljem svijeta. Povratak u Šanliurfu u hotel. Večera (doplata). Noćenje.

Šanliurfa

4.dan ŠANLIURFA – ATATURKOVA BRANA – ADIYAMAN – KAHTA – NEMRUT – ADIYAMAN

Doručak. Odjava iz hotela te nastavak puta prema gradu Adiyaman. Putem ćemo proći pokraj Ataturkove brane, koja se nalazi na jednom od najvećih akumulacijskih jezera u Turskoj. Brana je izgrađena 1990. godine na rijeci Eufrat, te je vrlo važna za razvoj privrede i poljoprivrede Jugoistočne Turske budući da osigurava značajne količine ribe, vode za zalijevanje, te električnu energiju za cijelu regiju. Hidrocentrala na brani je najveća od 19 u projektu GAP, koji je zadnjih 30-ak godina pokretač razvoja Jugoistočne Turske. Dolazak u Adiyaman te slobodno vrijeme za ručak. Nakon ručka se smještamo u hotel u Adiyamanu, te poslije kratkog odmora krećemo u možda i najveću pustolovinu ove ture. Preporučamo fakultativni izlet Između bogova i ljudi: Kahta, planina Nemrut. Na samom izletu idemo uživati u zalasku sunca na zagonetnoj planini Nemrut (2134m), okruženi kipovima carske grobnice Antiochusa I Theosa iz Commagene iz 1. stoljeća prije naše ere. Sam pogled i lokacija odakle se pruža oduzima dah. Iz hotela krećemo do lokaliteta, uz prijevoz posebnim prijevoznim sredstvima do samog vrha planine. Nakon zalaska sunca, slijedi povratak u hotel. Večera (doplata). Noćenje.

Nemrut

5.dan ADIYAMAN – GAZIANTEP

Doručak. Slijedi vožnja prema gradu Gaziantepu, za kojeg se mnogi slažu da je dom najfinijih Turskih baklava. Po dolasku u sami grad, prvo ćemo razgledati Muzej Zeugma, svjetski poznat po vrijednoj kolekciji rimskih mozaika. Vidjeti ćemo i džamiju Kurtuluš, na kojoj su još uvijek vidljivi ostatci Kršćanske crkve – Tahtani džamija s karakteristično urešenim minaretom. Prije podne ćemo svakako zaviriti i u Kulinarni muzej grada Gaziantepa, koji će nam dati odlične uvid u bogatu lokalnu kulinarsku ponudu. Ovo će biti pravo vrijeme za otići na za ručak. Nakon ručka slijedi slobodno vrijeme za kupovinu na bazarima kojima obiluju uske uličice živopisnog centra grada. Popodne ćemo se ponovo okupiti na dogovorenom mjestu kako bismo zajedno posjetili Gaziantepsku tvrđavu, koju su koristile sve civilizacije koje su prošle ovim područjem, a najvidljivije tragove su na njezinoj arhitekturi su ostavili Rimljani, Mamluci i Osmanlije. Osim po baklavama Gaziantep je sinonim za dobru kupovinu na bazaru, pa ovdje nećemo propustiti priliku kupiti tradicionalne proizvode uz nezaobilaznu dozu cjenkanja. Predvečer se smještamo u hotel. Večera (doplata). Noćenje.

Gaziantep

6.dan GAZIANTEP – ANTAKYA (ANTIOHIJA) – HATAY

Doručak. Odlazimo prema pokrajini Antakiji prema gradu Hatay,mjestu koje se nalazi u antičkoj Antiohiji, te je ujedno bila jedna od najvažnijih metropola na Mediteranu antičkog doba. Hatay je jedan od četiri gradova, koje je car Konstantin Veliki razmatrao kao svoj mogući novi Rim, te ujedno i jedan od prvih pet Patriarhata u kršćanstvu. Po dolasku u grad nam slijedi upoznavanje s tisućljetnom baštinom Antiohije – Katolička crkva – bazar Uzun čaršija – Džamija Habib Neccar –  tradicionalne kuće Antakije. Slijedi slobodno vrijeme za upijanje atmosfere jednog od najpitoresknijih gradova Turske. Smještaj u hotel.Večera (doplata). Noćenje.

Noćna Antakya

7.dan HATAY –  ANTAKYA – CRKVA SV.PETRA – TUNEL VESPAZIJANA I TITA – ARHEOLOSŠKI MUZEJ ANTAKYE – HARBIYE – GAZIANTEP

Doručak. Započinjemo dan cjelodnevnom fakultativnom turom na kojoj ćemo upoznati impresivnu prošlost Antiohije, te ćemo se upoznati sa svim najvažnijim znamenitostima grad uz pratnju vodiča: Impresivni Arheološki muzej Antiohije, jedan od najvažnijih turskih muzeja – crkva Sv. Petra u špilji. Tradicija kaže da su u crkvi na istoj lokaciji propovijedali Sv. Pavao i Sv. Barnaba – Tunel Vespazijana i Tita, koji se nalazi na popisu zaštićenih kulturnih spomenika UNESCO-a, a koji će nam prikazati domišljata rješenja kojima su Rimljani pribjegavali ne bi li opskrbili svoje gradove vodom. Legenda o Daphne oživjeti će pred nama na slapovima Harbiye. Vraćamo se u grad kako bismo uživali u šarenilu popodnevne Antakije. Zadnja večera na našoj turi biti će pravi užitak za nepce, u poznatom gurmanskom restoranu uz bogatu tradicionalnu večeru (nadoplata – vidi Paket večera). Noćenje.

Harbiye

8.dan HATAY – ISTANBUL – ZAGREB

Doručak. Odjava iz hotela. Transfer do zračne luke Hatay. Prijava na let i polijetanje zrakoplova za Istanbul na liniji TK 02253 Turkish Airlinesa u 12.55 Dolazak u Istanbul predviđen je u 14.50 sati po lokalnom vremenu. Nastavak leta za Zagreb na liniji TK 01055 Turkish Airlinesa u 18.10 sati po lokalnom vremenu, uz dolazak u Zagreb u 19.20 sati. Kraj programa.

***Raspored obilazaka svih lokacija i objekata navedenih u programu ili od strane agencije predloženih opcionalno tj. fakultativno je podložan promjenama prema procjeni pratitelja a ovise o radnim vremenima pojedinih lokacija ili objekata o trenutnoj raspoloživosti pružatelja usluga na terenu te o vremenskim prilikama.

RED LETENJA VRIJEME LETA
TK 01054 ZAG – IST 09:10 12:25
TK 02676 IST – MQM 15:50 17:55
TK 02253 HTY – IST 12:55 14:50
TK 01055 IST – ZAG 18:10 19:20

Bitne Napomene

 • ODGOVORNI ORGANIZATOR: Putolovac d.o.o.
TERMIN GARANTIRANOG POLASKA HOTELI 4*
29.05. – 05.06.2021. FM 6.190 kn, RC 6.490 kn
ZRAKOPLOVNE PRISTOJBE (obavezna doplata prilikom rezervacije aranžmana) 1.690 kn

 

 • Iznos je promjenljiv do dana izdavanja zrakoplovnih karata
 • Cijena aranžmana se odnosi na jednu osobu
 • Za putovanja u Tursku od 02.03.2020. Republika Hrvatska ušla je u vizni režim u kojemu turistička viza za ulazak u Republiku Tursku nije potrebna. Hrvatski državljani koji putuju u Tursku u svrhu turizma ne trebaju vizu za boravak do 90 dana u razdoblju od 180 dana.
 • Putovnica hrvatskih državljana mora biti valjana još najmanje 6 mjeseci od datuma ulaska u Tursku.
 • Organizator zadržava pravo na promjenu redoslijeda programa
 • ***Raspored obilaska je podložan promjenama prema procjeni pratitelja te radnim vremenima pojedinih znamenitosti.
 • Fakultativni izleti će se održati ukoliko se skupi dovoljan broj zainteresiranih
 • Rok prijave za putovanje: 21 dan prije polaska ili do popunjenja kapaciteta
 • Potrebno je minimalno 20 polaznika kako bi se putovanje održalo
 • Prijevoznik je Turkish Airlines

CIJENA ARANŽMANA UKLJUČUJE:

 • Putovanje u Tursku
 • Prijevoz zrakoplovom prema programu na relaciji Zagreb – Istanbul – Mardin te Hatay – Istanbul – Zagreb
 • Transfere autobusom zračna luka – hotel – zračna luka
 • Težina prtljage: 1 komad prtljage do 23 kg koji se predaje i 1 komad ručne prtljage koji možete sa sobom ponijeti u putničku kabinu, maksimalne težine 8 kg i zbroja dimenzija do 115 cm (55x40x20)
 • 7 noćenja s doručkom u hotelima 4* u dvokrevetnim/trokrevetnim sobama
 • 2 noćenja u Mardinu
 • 1 noćenje u Šanliurfi
 • 1 noćenje u Adiyamanu
 • 1 noćenje u Gazientpu
 • 2 noćenja u Hatayu
 • Sve razglede prema programu u Istanbulu
 • Licenciranog turističkog pratitelja
 • Jamčevno osiguranje, troškove organizacije i realizaciju putovanja

CIJENA ARANŽMANA NE UKLJUČUJE:

 • Pristojbe zračnih luka i naknadu za izdavanje zrakoplovne karte 1.690 kn (zrakoplovne pristojbe – obavezna doplata prilikom rezervacije aranžmana)
 • Nadoplata za jednokrevetnu sobu 1.500 kn (plaćanje isključivo u kunama prije putovanja)
 • Paket od 7 večera na putovanju 690 kn ( Uključuje švedski stol u hotelima + 1 gourment večera u tradicionalnom Kebab restoranu uz dva uključena alkoholna pića na zadnji dan ture )
 • Ulaznice za pojedine objekte
 • Vlastite troškove
 • Dodatno zdravstveno osiguranje i osiguranje od otkaza putovanja koje možete ugovoriti pozivom na 01/7980-660 ili na mail [email protected]
FAKULTATIVNI IZLETI (plaćanje na licu mjesta) CIJENA PO OSOBI
PERLE MEZOPOTAMIJE NA PUTU SVILE: DARA & DEYRULZAFRAN
Uključuje: prijevoz do lokaliteta, vođenje na hrvatskom jeziku, lokalnog vodiča, ulaznice za lokalitete
20 €
TRAGOVIMA POČETKA LJUDSKE CIVILIZACIJE: GOBEKLI TEPE – HARRAN – ARHEOLOŠKI MUZEJ URFE – Arheološki muzej Urfe
Uključuje: prijevoz do lokaliteta, vođenje na hrvatskom jeziku, lokalnog vodiča, ulaznice za lokalitete
25 €
IZMEĐU BOGOVA I LJUDI: KAHTA I PLANINA NEMRUT
Uključuje: prijevoz posebnim prijevoznim sredstvom do samog vrha planine, vođenje na hrvatskom jeziku, lokalnog vodiča, ulaznice za lokalitet sa kojeg promatramo zalazak sunca
35 €
ANTIOHIJA – RIM ISTOČNOG SREDOZEMLJA
Uključuje: prijevoz do lokaliteta, vođenje na hrvatskom jeziku, lokalnog vodiča, ulaznice za lokalitete ) Muzej Mozaika, Tunel Tita i Vespaziana, Crkvu Sv. Petra i slapove Harbiye
25 €
PAKET SVA 4 IZLETA CIJENA 95 €

 

VAŽNA NAPOMENA

 • Vremena polazaka zrakoplova u programu navedena su prema redu letenja i podložna su promjeni,
 • Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i konačni iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte,
 • U slučaju izvanrednih (charter) letova, red letenja je podložan promjeni i u vrlo kratkom roku pred polazak na put,
 • Završno pismo vam dostavljamo mailom 48 sati prije putovanja – to je završni dokument potreban za putovanje (sadrži informacije o točnom vremenu polaska (leta), kontakt i ime pratitelja putovanja, točne brojeve sjedala i sl.),
 • Fakultativnu ponudu (ulaznice, večere i slično) plaćate na licu mjesta pratitelju putovanja u eurima (ili lokalnoj valuti zemlje u koju se putuje) osim ako nije u programu putovanja navedeno plaćanje prije puta,
 • Fakultativni program će se održati isključivo ukoliko se ispune trenutno zahtijevani uvjeti pružatelja usluge na terenu,
 • Organizator nije odgovoran za povećanje cijena ulaznica, fakultativnih izleta navedenih u programu na dan formiranja programa,
 • Agencija ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja.

KORISNE INFORMACIJE

 • Za putovanje u Republiku Tursku potrebna je važeća putovnica koja treba važiti najmanje 6 mjeseci od dana ulaska u zemlju.
 • Strani državljani dužni su se sami informirati o dokumentima potrebnim za ulazak u određenu zemlju u matičnom Ministarstvu vanjskih poslova ili veleposlanstvu zemlje u koju se putuje. Preporučujemo osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju.
 • Grand Bazaar ne radi nedjeljom stoga posjet nemojte tempirati za taj dan

NAČINI PLAĆANJA

 • Gotovina, internet bankarstvo, opće uplatnice (30% akontacije prilikom rezervacije, ostatak najkasnije 30 dana prije puta)
 • Kreditne kartice: jednokratno (Diners Club, Maestro, Visa, MasterCard, Discover)
 • Kreditne kartice: obročno ( Visa, Diners i Master ZABA na 12 rata )
 • Cijene objavljene na web stranici agencije su cijene izražene sa obračunatim popustom od 5% za jednokratno plaćanje.
 • Za sva obročna plaćanja od 2-12 rata agencija obračunava manipulativne troškove u iznosu od 5%
 • Plaćanje putem web shopa PopustPlus ( zatražiti link za plaćanje prilikom prijave ) – Visa, Diners Club karticama, Master Card i Visa karticama Zagrebačke banke do 6 rata, Ostalim karticama jednokratno

*  Upute i opći uvjeti putovanja za turističke aranžmane sastavni su dio programa i ugovora o putovanju. Svojim potpisom na ugovoru o putovanju suglasni ste s navedenim uvjetima, stoga molimo cijenjene putnike da pozorno pročitaju uvjete. Odgovorni organizator: Putolovac d.o.o., OIB: 91320522619, Tkalčićeva 5 10000 Zagreb. Poslovnica 1: Tkalčićeva 5 Zagreb, Hrvatska, Identifikacijski kod:  HR-AB-01-080832542 Broj police jamčevnog osiguranja: P15 – 1020000528 uplaćena kod Generali osiguranja. Molimo da se o rizičnosti putovanja u pojedine zemlje informirate na službenoj stranici Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija RH, http:/www.mvp.hr  Kategorizacija hotela odgovara lokalnoj kategorizaciji u zemlji koju posjećujete. Organizator zadržava pravo promjene redoslijeda realizacije programa. Organizator zadržava pravo promjene hotela u istoj ili višoj kategorizaciji.

Šifra: 8D 000 MBJT

P+, E-k, NP

Prijavi se!

Obavezna polja
Dodatne informacije
DaNe

Popunite sve podatke i kliknite na pošalji.

Popunjeni obrazac vrijedi kao prijava putovanja, ne kao rezervacija. Prvi slijedeći radni dan, naše će vas kolege kontaktirati radi odgovora na sva željenja pitanja i dogovora o putovanju! Nadamo se da se vidimo na nekom od naših putovanja!