Zašto je ljetovanje na Cipru HIT uz smjernice za lakše snalaženje!?

PODJELA I PRELAŽENJE GRANICE

Cipar je od 1974. godine nakon intervencije Turske podijeljen na dva dijela, Republiku Cipar i Sjeverni Cipar. Granica se danas naziva takozvanom Zelenom linijom. Međutim, Republika Sjeverni Cipar i dan danas međunarodno je priznata samo od strane Turske. Skroz do početka tisućljeća nije bilo mogućnosti prijeći iz jednog dijela u drugi, ali vi se ne trebate brinuti jer je dovoljno uz putovnicu doći do glavnog grada Nicosie i jednostavno se prošetati na drugu stranu odakle se pruža  zanimljiv pogled na ničiju zemlju. Nicosia tako ostaje jedini podijeljeni glavni grad neke zemlje u cijelom svijetu. 

PRIJEVOZ NA CIPRU

Ukoliko se ne grozite vožnje po „ Krivoj “ strani ( onoj britanskoj ) dovoljno je otići na recepciju vašeg hotela i dogovoriti najam vozila na onoliko dana koliko vam odgovara. Cijene nisu posebno visoke, a osoblje hotela vam je uvijek na usluzi. No ako se ne želite vezati, dovoljno je koristiti javni prijevoz. Samom Kirenskom rivijerom koja vodi do glavnog grada rivijere Girne/Kyrenya, gotovo svake tri minute prolaze lokalni minibusevi koji će vam svakako trubiti čim vas vidi. Sve što trebate napraviti jest izaći na cestu i pričekati minutu do dolaska prvog minibusa. Cijena prijevoza je simbolične 2 lire.

IZLETI

Cijene izleta na Cipru su relativno skupe ( od 30-50 eura ). Svi izleti su vođeni na engleskom jeziku. Ako vas zanima fascinantna povijest Cipra, preporučamo da poslušate ciparsku priču o podjeli iz usta samih lokalaca.

Ukoliko želite sami istražiti otok javnim prijevozom – to je moguće. Na glavnoj autobusnoj stanici u Girneu ( gdje vas dovede vaš minibus u koji uđete na rivijeri) čekaju vas isti takvi minibusevi koji voze prema većim odredištima, Nicosiji ili Famagusti. Cijena ne prelazi 10 lira po smjeru. Dovoljno je provjeriti kada ide zadnji polazak iz vaše destinacije za Girne kako biste se mogli vratiti i možete sami istražiti otok!

HRANA

Hrana na Sjevernom Cipru je nešto zbog čega nikako nećete htjeti otići sa Cipra… Hrana je rezultat kombinacije arapske, turske i grčke kuhinje, no svakako je prilagođena i turistima. Na meniju u hotelu ćete pronaći svih vrsta namirnica, od velike količine ribljih jela, do pečene piletine, svinjetine, janjetine i ostalih vrsta mesa. Također postoje razne kombinacije sa povrćem uz nezaobilazne ciparske masline. Svi hoteli poslužuju obilnu i vrhunsku kuhinju te tu ne možete pogriješiti.

Ukoliko želite jesti vani, uzmite u obzir da su restorani na rivijeri skuplji od onih u samom Girneu ili Nicosiji, te su više prilagođeni zapadno europskim turistima. U tom slučaju svakako sugeriramo barem opciju polupansiona u hotelu, dok ručak možete potražiti negdje vani, pogotovo ukoliko se odlučite za izlete.

SMJEŠTAJ

Svi hoteli smješteni su na kirenskoj rivijeri. Razlika je isključivo u kategorizaciji i sadržajima. Lokacija je praktički ista s obzirom da svaki hotel ima svoj shuttle do vlastite plaže, te na samoj rivijeri možete pronaći pregršt javnih plaža. A da bi došli do Girnea ili plaže na koju ste naumili ići, dovoljno je samo izaći na cestu. Ukoliko preferirate odmor ispunjen mirom, možemo sugerirati hotel Riverside ili Hotel Sempati.. Ovi su hoteli na 5-10 minuta vožnje od Girnea. Ukoliko želite biti smješteni u samom Girne sugeriramo hotel Pia Bella, koji se nalazi praktički do samog grada. I na kraju, ako želite cjelodnevno boraviti u hotelu, svakako sugeriramo i najskuplju All INCLUSIVE opciju u hotelu Acapulco 5*, koji je mali grad za sebe s vlastitom plažom pred hotelom i svim potrebnim sadržajima! Također, možemo sugerirati i hotele Lords Palace ili Noahs Ark, gdje sadžaja svakako neće nedostajati.

NAŠU PONUDU ZA CIPAR POGLEDAJTE OVDJE!


Naravno, za sve ostale upite, tu smo na telefonu 01/7980-660 ili mailu info@putolovac.hr.

Vaš Putolovac Putovanja Team