Zašto Malta?

Otok/država bogate povijesti, predivnog mora, vrhunske gastronomije i bogate turističke ponude

Malta i malteško otočje puni su slikovitih užurbanih gradova, ali i nevjerojatnih plaža, uvala i prirodnih ljepota. Možete birati između pješčanih i stjenovitih plaža, onih osamljenih, ili pak onih „turističkih“ sa suncobranima i ležaljkama, gdje je atmosfera živahnija. 

Malta ima bogatu povijest koja datira još od kamenog doba. Ljubitelji povijesti na Malti imaju priliku posjetiti i očuvane hramove stare i do 7000 godina, starije čak od Egipatskih piramida!

Tijekom stoljeća Maltu su osvajali različiti narodi, prvi su bili Feničani koji su donijeli svoje običaje i navike. Šareni brodići „luzzu“ koje i danas možete vidjeti na Malti, nasljeđe su upravo iz razdoblja Feničana. Zatim su uslijedili Kartažani, Rimljani, pa Arapi koji ostaju na otoku 300 godina, te rade snažan utjecaj na formiranje Malteškog jezika. U srednjem vijeku Malta postaje domom pripadnicima viteškog reda iz Jeruzalema, danas poznatijim kao malteški viteški red. Slijedeći osvajač bio je Napoleon, koji je na putu za Egipat Maltu priključio Francuskoj. Nakon kratke vladavine Francuza, Malta postaje britanskom kolonijom.  Usprkos mnogim utjecajima Maltežani su uspjeli zadržati svoje običaje, jezik i osebujan temperament.

Predlažemo da se u večernjim satima uputite na jednu od mnogih „fešti“ koje se održavaju po mjestima i selima, jer tu ćete zasigurno najbolje doživjeti mediteranski temperament veselih Maltežana u slavlju.

Na Malti je vrlo gust promet, vozi se po lijevoj strani, pa na cestama vrlo često vlada kaos, što zbog nespretnih turista, što zbog domaćina koji nerijetko krše prometna pravila. Polazak na izlete se često zna oduljiti upravo iz ovog razloga.

Prijestolnica Valletta će vas oduševiti svojim impozantnim zidinama, izvidnicama, palačama i građevinama, kao i predivnom katedralom Sv. Ivana u kojoj se čuva i jedna od najpoznatijih Caravaggiovih slika. Grad je u cijelosti pod zaštitom UNESC-a.

Istraživanje otoka je zaista zanimljivo, bilo u sklopu organiziranog izleta, ili u individualnoj „režiji“. Naići ćete na užurbane gradiće, ali i na zanimljive brežuljkaste krajolike, polja vinove loze, mnoštvo interesantnih kaktusa, i predivnu slikovitu obalu. Tijekom boravka na Malti preporučujemo posjet otocima Gozo i Comino. Gozo je otok jedinstvene atmosfere, potpuno različit od Malte! Znatno bujnije vegetacije, s puno manje prometa, a već samim dolaskom na Gozo osjećat ćete se kao da ulazite u neku drugu dimenziju. Otok Comino nekoć je bio skrovište gusara i krijumčara, a danas je popularno izletište za posjetitelje iz cijelog svijeta. Na Cominu se nalazi i poznata „Plava laguna“ s tirkiznim, kristalno čistim morem i bijelim pijeskom.

Malta je destinacija na kojoj su snimljeni mnogobrojni svjetski filmovi i televizijske serije, a London Times prozvao je Maltu „Mediteranskim filmskim Hollywoodom“. Naime, malteški otoci – Malta, Gozo i Comino bili su dom hollywoodskim blockbusterima poput Gladijatora, Municha i Grofa Monte Cristo, kao i dijelovima popularne serije „Igre prijestolja“.

Malteška kuhinja je kombinacija tradicionalnih otočkih specijaliteta i kuhinja različitih osvajača tijekom povijesti. Na Malti se uistinu dobro jede, počevši od različitih vrsta tjestenine, mesnih i ribljih specijaliteta, salata i odličnih slastica kojima je teško odoljeti.

Malta je poznata po vrlo dobrim vinima, bijelim i crnim, a proizvodnja vina stara je koliko i život na otoku.

 

POZIVAMO VAS NA MALTU:

Da se upustite u istraživanje bogate Malteške povijesti i obiđete mnoge povijesne lokalitete

Da iskušate raznoliku gastronomsku ponudu

Jer tu se možete kupati u kristalno čistom i toplom moru

Zabavite se u Pacevillu, i iskusite bogati noćni život

Jer je Malta spoj različitih naroda i kultura, zato je neponovljiva i jedinstvena

NAŠE PONUDE MALTU ZA POGLEDAJTE OVDJE!

 


Naravno, za sve upite, tu smo na telefonu 01/7980-660 ili mailu info@putolovac.hr.

Vaš Putolovac Putovanja Team